FÜ’den Gazze’ye Destek Açıklaması

Fırat Üniversitesi tarafından Gazze’deki soykırıma karşı destek açıklaması yapıldı.

GÜNDEM 30.04.2024 15:00:00 0
FÜ’den Gazze’ye Destek Açıklaması

Gazze’deki soykırıma karşı Amerikan üniversitelerindeki barışçıl eylemlere destek vermek amacıyla, Fırat Üniversitesi Kültür Parkta yoğun bir katılımla destek açıklaması yapıldı.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bilal Üstündağ, Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, Genel Sekreter Prof. Dr. Sinan Akpınar, Senato üyeleri, Akademisyenler, İdari personel, Sivil Toplum örgütü temsilcileri ve öğrencilerin katıldığı Gazze’ye destek açıklamasında, öğrenciler kınama mesajlarını Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak okudular.

Programda konuşan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş; “İsrail, 75 yılı aşkın bir zamandır tüm dünyanın gözü önünde başta ABD ve İngiltere olmak üzere emperyalist güçlerin himaye ve destekleriyle uluslararası hukuku hiçe sayarak işgal ve katliam gerçekleştirmektedir. Son olarak 7 Ekim’den bu yana dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir vahşetle soykırım yürütmektedir. Bir akademisyen ve Üniversite Rektörü olarak, Gazze’de bu yıl hiçbir üniversite öğrencisinin mezun olamayacağını söylemenin büyük üzüntüsünü yaşıyorum. Fırat Üniversitesi ailesi olarak bir kez daha Gazze’de eşi benzeri görülmemiş bu soykırıma girişen İsral’i ve işbirlikçilerini en güçlü biçimde kınıyor, bu vahşetin derhal durdurulması çağrısında bulunuyoruz. Soykırım ve İsrail vahşeti dünyanın her yerinde insani duyarlılıkla protesto edilmektedir. ABD’NİN Colombia Üniversitesinde başlayan ve dalga dalga diğer üniversitelere yayılan, İsrail vahşetine karşı insani ve vicdani duruş sergileyen, Filistin’in özgürlüğünü haykıran öğrenci ve öğretim üyelerinin eylemlerine de olabildiğince kaba, sert ve orantısız müdahale edilmiştir. Kendisini özgürlükler ülkesi olarak tanıtan ABD, Soykırımın durdurulması için yapılan gösterilerde üniversite hocalarını ve idarecilerinin görevlerine Yahudi lobilerinin baskılarıyla son verdirerek akademik ve bilimsel özgürlüğe ağır bir darbe indirmiştir. Bizler Fırat Üniversitesi olarak ABD Üniversitelerindeki, akademik ve bilimsel özgürlüğü dinamitleyen kararları; düşünceleri ve ifade hürriyetine nobranca müdahale eden uygulamaları şiddetle kınıyor, vicdanının sesini dinleyen üniversite öğrencileri ile öğretim elemanlarının yanında olduğumuzu ilan ediyoruz” dedi.