Koşuyolu’nda Sözleşmesi Yenilenmeyen Elazığlı Bilim İnsanı Prof. Dr. Kaymaz İçin Destek Büyüyor

Koşuyolu’nda 32 yıldır akciğer damar hastalıklarında öncü çalışmaları olan Prof. Dr. Cihangir Kaymaz’ın sözleşmesinin yenilenmemesi tepki çekti. Hastaları ve öğrencileri kampanya başlatırken, Sağlık Bakanlığı’na çağrılar yapıldı.

GÜNDEM 6.12.2025 23:31:00 0
Koşuyolu’nda Sözleşmesi Yenilenmeyen Elazığlı Bilim İnsanı Prof. Dr. Kaymaz İçin Destek Büyüyor
Haberi Sesli Oku

ELAZIĞ (AYIŞIĞI) 2018 yılında başhekimliğe getirilen Prof. Dr. Mehmet Kaan Kırali’nin, Elazığlı Hemşehrimiz Prof. Dr. Cihangir Kaymaz’la sözleşme yenilememesi sağlık camiasında geniş yankı uyandırdı. Öğretim üyeleriyle her yıl yenilenen sözleşmenin bu kez uzatılmaması, Kaymaz’ın öğrencilerinden, hastaneden ve hastalarından uzaklaştırılması anlamına geliyor.

Prof. Dr. Kaymaz için hastası ve tıp fakültesi öğrencisi Şevval Orhan tarafından change.org’da “Prof. Dr. Cihangir Kaymaz’ı Koşuyolu’nda istiyoruz” başlıklı bir kampanya başlatıldı. Nadir bir hastalığı bulunduğunu belirten Orhan, kampanyada şu ifadelere yer verdi:

“Koşuyolu’na yıllarını vermiş, sistematik mobbinge uğrayan hocamız görev yerinden uzaklaştırılıyor. Sesimizi duyurmamıza yardım edin. Koşuyolu’na yıllarını veren bir doktoru mobbinge yedirmeyiz.” dedi.

Kısa sürede çok sayıda hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanı da sosyal medya üzerinden Sağlık Bakanlığı’nı etiketleyerek Kaymaz’a destek mesajları paylaştı. CİMER’e çok sayıda başvuru yapıldığı bildirildi.

Konu yargıya taşınma aşamasında olduğu için yorum yapmayan Prof. Dr. Kaymaz, özellikle akciğer damar hastalıkları alanında dünya çapında tanınan bir isim olarak biliniyor. 32 yıldır en zorlu vakalara müdahale eden Kaymaz, yalnızca son bir haftada 41 atıf aldı ve toplam 6 bin 709 atıfla tüm bilim dalları içinde dünya genelinde yüzde 3’lük üst dilimde yer alıyor.

Avrupa Pulmoner Hipertansiyon 2015 ve Pulmoner Emboli 2019 kılavuzlarında Türkiye adına görev alan Kaymaz, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin kuruluşunda ilk Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı olarak 3,5 yıl hizmet verdi. Türk Kardiyoloji Derneği Pulmoner Vasküler Hastalıklar ve Erişkin Doğumsal Kalp Hastalıkları Çalışma Grubu’nun da kurucu başkanlığını üstlendi.

Elazığlı bilim insanı, Akciğer Damar Hastalıkları Vakfı’nın kurucu başkanı olarak pulmoner hipertansiyon, akciğer embolisi ve kronik akciğer damar tıkanıklıkları gibi alanlarda çalışmalar yürütüyor ve bilimsel toplantılar organize ediyor.

Prof. Dr. Cihangir Kaymaz’ın durumuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan bir değerlendirme yapılması bekleniyor.